מאת: זאב סטבינצקי
- האם לפרופ’ יהודה היס והמנהלת האדמיניסטרטיבית מהמכון הפתולוגי הייתה נגיעה והשפעה על פסק הדין שניתן נגד רומן זדורוב ?

- האמנם רומן זדורוב אכן הינו האשם ברצח האכזרי של תאיר ראדה ז”ל ?
- שאלות נוקבות ומטרידות שאין עליהן תשובות הולמות

פרופסור יהודה היס עו”ד רות דוד יונה טננבאום
מה הם יודעים אודות הממונים על אכיפת החוק ?
שבעטיין נמנעה הפרקליטות מלהגיש נגדם תביעה משפטית
לו היה אפשר להעלות בסיאנס את רוחה של תאיר ראדה, שנרצחה ב-6 בדצמבר 2006, היא הייתה בוודאי מגלה לנו את זהות הרוצח אשר התעלל בה ורצח אותה באכזריות נוראה ו- “בנשימה” אחת הייתה מבקשת שיניחו לה סוף סוף לנוח על משכבה בשלום.
עורך דינו של רומן זדורוב ירום הלוי מעלה עתה דרישה נחרצת לקיום משפט חוזר וזאת בהתבססו על אי סדרים ומחדלים חמורים במכון לרפואה משפטית ועל היעלמותן של דגימות שנלקחו מתחת אצבעותיה של תאיר כאשר בדיקת ה- DNA העלתה שמדובר ב- DNA נשיי ולא גברי כמצופה ומשכך הבדיקה לא תאמה את “הנסיבות”.
משפטו של רומן זדורוב והרשעתו ברצח תאיר ראדה ז”ל היו אחד המשפטים המסוקרים ביותר בתולדות המדינה. שורה של מומחים העידו על טביעת הנעל של הרוצח, על אמינות הודאתו ועל כל פרט ופרט שניתן היה לסתור בראיות הנסיבתיות ובעדים שהביאה התביעה. למרות זאת הצליחה הפרקליטות להוציא אותו אשם בבית המשפט המחוזי בו נערך המשפט, ולהתמודד עם הערעור לבית המשפט העליון. היה זה השופט יורם דנציגר, בדעת מיעוט, אשר קבע שיש לזכות את זדורוב ולו גם מחמת הספק.
גם המדיה אהבה את “הסיפור” ולפחות שני סרטים דוקומנטריים נעשו על הפרשה, כאשר הנוכחי של רומן זדורוב ) את בקשתו למשפט חוזר, כאמור, על טיפול לקוי בראיות נסיבתיות – המבחנות בהן הוחזקו דגימות הדם מתחת אצבעותיה של תאיר ראדה ז”ל, שנעלמו לכאורה מארכיון המכון לרפואה משפטית ולטענת פרקליטו של זדורוב ייתכן והושמדו בכוונה.
המכון לרפואה משפטית, ובמיוחד מנהלו המיתולוגי פרופסור יהודה היס וסגניתו יונה טננבאום, זכו להתפרסם אף הם בנסיבות חמורות. תחקיר עיתונאי של רונן ברגמן העלה כבר לפני כ-15 שנה עדויות על סחר בחלקי גופות למטרות הוראה שנעשה בין כותלי המכון, ועל אי סדרים חמורים בניהולו.
לאחר פרסום התחקיר התייצבה הנהלת משרד הבריאות לצד שני מנהלי המכון, שסיבכו את ראשי המשרד במסירת שורה של תגובות שקריות לתקשורת.
מצג שיש בו לשבש ולהטעות את שיקול דעתו של בית-המשפט
בעקבות כתבת התחקיר ובלחץ הציבור, מונתה ועדת חקירה ע”י שר הבריאות דאז, מר יעקב ליצמן בראשותו של השופט בדימוס אריה סגלסון ז”ל והיא מצאה, כי: ” במכון בוצעו נתיחות ללא נוכחות רופא מומחה. במקרים מסוימים פרופ’ יהודה היס חתם על דו”חות נתיחה, גם כשלא היה נוכח פיזית במכון בשעת ביצוע הנתיחה. חומרת העניין נעוצה בכך שנוצרה מראית עין לבית המשפט כאילו החתום על ממצאי הדו”ח אכן היה נוכח בקביעתם ולא רק נתן חתימתו. וכך נוצר לכאורה מצג שיש בו בכדי לשבש את שיקול דעתו של בית המשפט ובמקרים מסוימים אף להטעותו”.
הוועדה בדקה גם את תפקודה של יונה טננבאום, המנהלת האדמיניסטרטיבית ומצאה, כי הורתה לעובדים במכון לשפוך על הרצפה חומרים מסוכנים, כיוון שידעה, כי פקחי משרד העבודה מגיעים לביקורת וביקשה בדרך זו לקבל תקציבים. הדו”ח קבע: “נעשה ניסיון על ידי גב’ יונה טננבאום העולה לכאורה לידי עבירה פלילית במטרה לקבל כספים במרמה לטובת המכון”.
בעקבות דו”ח שפרסמה ועדה מטעם משרד הבריאות לבדיקת הנהלת המכון, הודחו מתפקידם פרופ’ היס ויונה טננבאום באוקטובר 2012. פרופ’ יהודה היס והגב’ יונה טננבאום שניהם, גם יחד , הוסיפו להתפרנס מכספי הציבור, למרות הדחתם הרועמת, הגב’ יונה טננבאום מונתה למשרת מנהלת אדמיניסטרטיבית ביחידה הארצית למכשירי שיקום וניידות ופרופ’ היס משמש כעד מומחה במשפטים שונים, פעם מטעם משרד המשפטים ופעם כנגדו.
תאיר ראדה נרצחה ב- 6 לדצמבר 2006. לאחר הרצח עצרה המשטרה את רומן זדורוב והוא הואשם ברצח תאיר ראדה ז”ל, למרות שהסניגוריה טענה שההודאה של זדורוב הוצאה תחת לחץ, ב- 14.09.2010 במשפט שהתקיים בבית-המשפט המחוזי בנצרת – הוא הורשע – ונידון למאסר עולם. באותה תקופה, פרופ’ יהודה היס שימש כמנהל המכון הפתולוגי ולצדו הגב’ יונה טננבאום ששימשה כמנהלת האדמיניסטרטיבית. מי שהיו האחראים על הבדיקות הפתולוגיות של תאיר ראדה פרופ’ יהודה היס ובניהולה של יונה טננבאום ועל-כן, יש חשיבות עליונה לשיקול דעתם של מנהלי המכון הפתולוגי בתקופת המשפט של רומן זדורוב, זאת כאשר מספר שנים קודם לכן הוקמה ועדה בראשות השופט אריה סגלמן ז”ל אשר קבעה, כי : “הוועדה ממליצה להעביר ללא דיחוי לחקירת המשטרה שורה של נושאים ועבירות על החוק שבוצעו במקום”.
הדו”ח קובע, כי הנהלת המכון – פרופ’ יהודה היס והמנהלת האדמיניסטרטיבית יונה טננבאום – נכשלו כישלון חמור בניהול המכון והפגינו זלזול בנהלים וחוקים. הדו”ח המליץ למנות מיד מנהל-על למכון ולפתוח בחקירה משטרתית נגד ההנהלה.
( לאור מסקנות ועדת החקירה של כב’ השופט אריה סגלמן ז”ל ודו”ח מבקר המדינה, מ ו ס ר י ו ת ם הייתה מוטלת בספק )
בראיון שהעניק ד”ר חן קוגל לתקדין הוא אומר:
“הייתה עצימת עיניים והתעלמות מהתקלות החמורות שהיו כאן”
המהפכן-ראש המכון לרפואה משפטית ד”ר חן קוגל מדבר על הגורמים שהניעו אותו בדרך לשמירה על אמות מידה מוסריות ומקצועיות נדירות: ” אני לא מוטרד ממצאי דו”ח גרסטל, אלא, מהעובדה שבחלק ממערכת המשפט הייתה עצימת עיניים והתעלמות מהתקלות החמורות שהיו כאן” .
בהיסטוריה של מדינת ישראל בכלל ועולם רפואת המשפט בפרט, ייחקק שמו של מנהל המכון לרפואה משפטית, ד”ר חן קוגל, כמי שאחראי לאחת המהפכות האמיצות והמרשימות שנעשו בגוף ציבורי * אחרי שחשף תופעות שליליות ובלתי נתפסות ועזב לטובת הקמת מכון פרטי, חזר כנגד כל הסיכויים להנהיג אותו לעידן חדש * מספר ד”ר חן קוגל על הגורמים שהניעו אותו בדרך לשמירה על אמות מידה מוסריות ומקצועיות נדירות, על ההתמודדות הרגשית, הלא פשוטה, עם משפחות קורבנות המוות הבאות בשערי המקום, על הידוק הקשרים עם ציבור עורכי הדין ועל חלומו הגדול.
כאילו לא די לו, למכון לרפואה משפטית באבו כביר, שהוא מסמל מוקד לאסונות, טרגדיות, דמעות ומסתורין, נחתו עליו בזו אחר זו פרשיות מביכות ומטלטלות שזרו מלח על הפצעים וחוללו רעידת אדמה של ממש.
|

ד”ר חן קוגל מנהל המכון לרפואה משפטית כיום
קיבל את אות “אביר איכות השלטון”
עתה נקשרות שתי הפרשיות העגומות והמצמררות האלו זו בזו. עו”ד ירום הלוי טוען שבידיו שורה של ראיותהמהוות בסיס לבקשת משפט חוזר, כאשר בינתיים פרסם רק אחת מהן – השמדת הדגימות שנלקחו מתחת אצבעותיה של תאיר שאמורות היו להישמר במכון לרפואה משפטית בעת שפרופ’ יהודה היס ויונה טננבאום ניהלו את המכון.

הצהיר עו”ד הלוי. אם יהיה בראיות שבידיו די בכדי לפתוח משפט חוזר על-כך יצטרכו להחליט שופטי בית המשפט העליון.
עו”ד ירום הלוי: “מדובר בשערורייה מקוממת”
לאחר הדחתו של פרופ’ יהודה היס פרופ’ היס “החליף עורו”
ונתן עדות במשפטו של אלאור אזריה נ ג ד קביעת המכון לרפואה משפטית ד”ר הדס גיפס
:
שלב העדויות מטעם ההגנה במשפטו של אלאור אזריה נמשך בבית-הדין הצבאי ביפו, בין היתר העיד פרופ’ יהודה היס, לשעבר ראש המכון לרפואה משפטית באבו כביר, במשפטו של הלוחם הנאשם בהרג מחבל. בחוות הדעת שהגיש היס, נקבע, כי אזריה הוא לא האחראי הישיר למותו של המחבל שהיה מנוטרל על הקרקע בעת הירי.
פרופ’ היס הדגיש, כי הסתמך בחוות דעתו על נתיחת הגופה. אולם, התחשב בחוות הדעת הקודמת. “לא יודע מתי המחבל מת” הבהיר, ” אני יודע כשהקליע פגע בו הוא היה מת, לא היו נזקים בראש שיכולים להצביע על מוות” בהתייחסות לחוות דעת אחרות, טען: ” לא יכול להיות שקליע שעובר דרך המוח של אדם חי לא ישאיר דימומים” משהו שאפשר להסתמך עליו.
בהתייחסות לעדותה של ד”ר הדס גיפס אשת המכון לרפואה משפטית, הבהיר: “לא יכול לעבור קליע ולא ישאיר בתעלת הקליע דימומים. יכול להיות שד”ר גיפס ראתה בדמיונה, או שחשבה שראתה דימומים. הטענה שלה בעדותה, בלי שהדבר מופיע בנתיחה גורמת לי להרגשה לא נוחה, שאי אפשר לקבל כמו תורה מסיני. יש לאפשר לרופא אחר לראות את זה “.
מעניין מהו המידע שיש בידי יונה טננבאום ומנכ”ל הרפואה המשפטית לשעבר פרופ’ יהודה היס שבעטיו נמנע מלקיים את המלצתו של השופט בדימוס אריה סגלמן ז”ל
העובדה התמוהה, כי למרות דו”ח החקירה החמור של כב’ השופט בדימוס אריה סגלמן ז”ל בו נתן המלצה מפורשת להעביר את ההתנהלות של יונה טננבאום ופרופ’ יהודה היס לחקירת המשטרה והדו”ח החמור של מבקר המדינה. מה שקרה בפועל – לא בוצעה חקירת משטרה, מסיבה בלתי ידועה ומוזרה.
פרשת מנהלת הפרקליטות במחוז תל-אביב לשעבר רות דוד אשר קיבלה מתנות מעוה”ד הנאשם בפלילים רו
נן פישר, הרי שישנן עדויות אודות שיבוש הליכים ברשות המיסים, בדומה לפרשת המכון לרפואה משפטית, המכון לרפואה משפטית. הממונים על אכיפת החוק ה ח ל י ט ו לא להגיש תביעה משפטית נגד רות דוד. עו”ד רות דוד קיבלה מתנות מעו”ד רונן פישר ולא הועמדה לדין
עו”ד רות דוד עו”ד רונן פישר
קיבלה מתנות מרונן פישר בעת תפקידה כמנהלת פרקליטות מחוז ת”א ולא הועמדה לדין |
תמיהות ותהיות – האם בגלל מחדלי המכון לרפואה משפטית בעבר עדיין כלואים אזרחים חפים מפשע ?
התוצאה הסופית של פרשת המכון לרפואה משפטית הייתה : יונה טננבאום המשיכה לעבוד במשרד-הבריאות ופרופ’ יהודה היס המשיך להיות מועסק והפעם ע”י משרד המשפטים וכל זאת למרות שוועדת החקירה של כב’ השופט בדימוס אריה סגלמן קבעה מפורשות, כי
” בהתנהלותם של מנכ”לי המכון הפתולוגי באבו כביר, נוצר, מצג שיש בו כדי לשבש את שיקול דעתו של בית-המשפט ובמקרים מסוימים אף ל ה ט ע ו ת ו ” הרי שאין ספק שהיה כאן שיתוף פעולה הדוק בין מנהלי המכון הפתולוגי באבו כביר והממונים על אכיפת החוק. מכאן, שלכאורה ניתן להבין שהעמדתם לדין של יונה טננבאום ופרופ’ יהודה היס היה עלול לפתוח תיבת פנדורה בה, לכאורה, היו שני המנהלים מגלים וחושפים את כל הידוע להם אודות שיבושי הליכים משפטיים שחוללו, לכאורה, הממונים על אכיפת החוק. כפי שמציין כיום ד”ר חן קוגל – מנהל המכון לרפואה משפטית, המאשר שייתכן ובגלל הניהול הכושל של פרופ’ יהודה היס בעבר , ייתכן ובכלא יושבים כלואים כיום אזרחים חפים מפשע.